اجتماعی

بررسی جمعیت جهان در سال 2019

media.news.imagealternatetextformat.details


با توجه به اطلاعات سازمان ملل ، میتوان پیش بینی کرد که طولی نخواهد کشید تا جمعیت جهان از مرز 7/7 میلیارد نفر خواهد گذشت.

 کشور پهناور استرالیا طبق این آمار 25.203.000 نفر جمعیت دارد و ایران تا این لحظه جمعیتی معادل 82.913.000 نفر را نشان می دهد . همچنین کشور افغانستان نیز دارای جمعیت 38.041.000 نفری می باشد.

 

مهرداد سیفی

به گزارش رادیو نشاط ، بر اساس گزارش مرکز آمار ایالات متحده آمریکا که ژوئن سال 2019 منتشر شد ، جمعیت فعلی جهان 7.577.130.400 نفر میباشد.درحالیکه در سال 2015 حدود 7.2 میلیارد نفر در کره زمین زندگی میکردند. بنابراین، با توجه به اطلاعاتی که سازمان ملل تهیه و منتشر کرده میتوان پیش بینی کرد که طولی نخواهد کشید تا جمعیت جهان از مرز 7.7 میلیارد نفر نیز بگذرد.

در میان کشورهای جهان ،چین با 1.4 میلیارد نفر، پرجمعیت ترین کشور جهان است. بعد از چین،  هند با 1.355  میلیارد نفر نفر جمعیت رتبه دوم را بخود اختصاص داده است. پیش بینی میشود که رشد جمعیت این کشور حداقل تا سال 2050 همچنان ادامه داشته باشد. همچنین با توجه به روند فعلی رشد جمعیت  درهند و کاهش جمعیت در چین، انتظار میرود که در سال 2030 هند بعنوان پرجمعیت ترین کشور جهان جای چین را بگیرد.

بدنبال این دو کشور، یازده کشوردیگر که عبارتند از: ایالات متحده، اندونزی،برزیل، پاکستان،بنگلادش ،نیجریه، روسیه،مکزیک،ژاپن،اتیوپی و فیلیپین با بیش از یکصد میلیون نفر جمعیت  ،در جایگاه های بعدی قرار دارند. انتظار میرود که همه این کشورها بجز روسیه و ژاپن شاهد افزایش جمعیت باشند. این دو کشور در دو مرحله یعنی  سالهای 2030 و 2050 با شوک کاهش جمعیت روبرو خواهند شد.

بعضی از کشورهای دیگر نیز هستند که حداقل یک میلیون نفر و یا حتی کمتر در آنها ساکن هستند. کم جمعیت ترین کشور جهان کشور شهر واتیکان است که 801 نفر در آنجا سکونت دارند.

نرخ رشد جمعیت جهان در سال 2018 معادل 1.12 درصد بود.لازم به ذکر است که از دهه 1970 تاکنون جمعیت جهان هر پنج سال با کاهش مواجه بوده است.

از طرف دیگر می توان پیش بینی کرد که جمعیت جهان- هرچند با سرعت کم- سیر صعودی داشته باشد. بدین ترتیب انتظار میرود که جمعیت جهان تا سالهای 2030،2040و2050 به ترتیب به بیش از8 ،9  و 10 میلیارد نفر برسد.

همچنین پیش بینی میشود که از سال 2050 تا اواخر این قرن تنها فقط یک میلیارد نفر دیگر به کل جمعیت جهان اضافه شود. طبق گزارشهای سازمان ملل در حال حاضر هر سال بیش از 80 میلیون نوزاد در دنیا متولد میشوند.

در عین حال سرعت رشد جمعیت در 9 کشور؛ جمهوری دموکراتیک کنگو،اتیوپی،هند، اندونزی،پاکستان، اوگاندا،جمهوری متحد تانزانیا و ایالات متحده آمریکا به مراتب از کشورهای دیگر بیشتر است. در این میان هند گوی سبقت را از بقیه کشورها ربوده و میرود تا درسال 2030 از چین پیشی گرفته و به پرجمعیت ترین کشورجهان تبدیل شود. بعلاوه پیش بینی میشود در افریقا نیز جمعیت برخی از کشورها -تا قبل شروع اجرای طرح  کاهش نرخ زاد و ولد- تا دو برابر افزایش یابد.

از طرف دیگر نرخ امید به زندگی نیز طی سالهای اخیر بهبود یافته و در میان بسیاری از افراد به 70 سال رسیده است. پیش بینی میشود که این روند همچنان سیر صعودی داشته و سن امید به زندگی در سال 2050 تا 77 سال هم برسد.کنترل بعضی از بیماری های خطرناک از جمله ایدز،بیماریهای عفونی و غیر واگیر نقش مهمی در افزایش امید به زندگی داشته است.

همچنین روند پیرشدن جمعیت جهان تاثیر زیادی در کاهش میزان توانایی کشورها در حفظ ضریب حمایت دارند. براساس بررسی های انجام شده در سال 2017 بخش عمده ای از جمعیت جهان سن بالای 60 سال را تجربه خواهند کرد، که این امر به نوبه خود فشار فزاینده ای را بر گروه های سنی جوانتر وارد خواهد کرد. زیرا هرچقدر جمعیت جهان پیرتر شود، ضریب حمایت نیز بدلیل فقدان زاد و ولد در میان سالمندان، آسیب پذیر خواهد شد.

هرچند اطلاعاتی که در بالا ارائه گردیده، بسیار مختصر میباشند، اما نباید فراموش کرد همه این گفته ها در بر پایه حدس و گمان استوار هستند. برآورد دقیق جمعیت جهان در یک زمان، کار چندان ساده ای نیست. بعنوان مثال آمارها و ارقامی که در سال 2016 در مورد جمعیت جهان از طرف نهادهای مختلف منتشر شد، با یکدیگر تفاوت داشت.

لازم بذکر است که برخی از سازمانها ،جمعیت جهان را در سال 2011، هفت میلیارد نفر اعلام کردند درحالیکه در برخی از منابع دیگراز جمله اداره آمار ایالات متحده آمریکا و بانک جهانی، جمعیت جهان درماههای مارس و آوریل سال 2012 ، هفت7میلیارد نفر تخمین زده شده بود.

 

جمعیت جهان در سال 2050

با بررسی اطلاعات و آمارها میتوان نتیجه گیری کرد که جمعیت جهان در سال 2050 به 9.77میلیارد نفر- دو میلیارد نفر بیشتر از جمعیت فعلی- خواهد رسید.

در این میان انتظار میرود که جمعیت هند با نرخ رشد 1.08درصد به 1.66 میلیارد نفر در سال 2050 برسد، در مقابل نرخ رشد جمعیت چین در حال حاضر 5.33 درصد است و این نشان میدهد که در سال 2050 چین به احتمال زیاد با 1.36 میلیارد نفر جمعیت در جایگاه دوم پس از هند قرار بگیرد.

آمریکا در حال حاضر سومین کشور پرجمعیت جهان است، اما با روند رشد جمعیت فعلی انتظار میرود که به جایگاه چهارم سقوط کند و جای خود را به نیجریه که 2.6 درصد نرخ رشد جمعیتدارد، بدهد. پیش بینی میشود که در سال 2050جمعیت ایالات متحده آمریکا و نیجریه به ترتیب به 390 و 410 میلیون نفر باشد.

همچنین پیش بینی میشود که کشور شهر واتیکان در سال 2050 با 800 نفر جمعیت همچنان بعنوان کم جمعیت ترین کشور جهان در رتبه آخر قرار داشته باشد، نرخ رشد جمعیت در این کشور سیر نزولی دارد.

با توجه به روند فعلی میتوان گفت که کشورهای پیشرفته با کاهش جمعیت و در مقابل کشورهای در حال توسعه با افزایش جمعیت مواجه هستند. بعلاوه توسعه و گسترش دانش پزشکی و مراقبت های بهداشتی و بدنبال آن کاهش مرگ و میر نوزادان و افزایش امید به زندگی باعث خواهند شد تا جمعیت جهان در سال 2050 حدود 30 درصد افزایش یابد.

خبرهای بیشتر را در کانال تلگرام رادیو نشاط دنبال کنید

تقسیم بندی جمعیت جهان براساس نژاد

همانطورکه گفته شد، جمعیت جهان در ابتدای سال 2019 حدود 7.7 میلیارد نفر بود. عده ای معتقدند که تقسیم جمعیت جهان باید براساس نژادها و اقوام مختلف صورت بگیرد. اما از انجایی که در هر کشوری جمعیت هایی با نژاد های مختلف زندگی میکنند و استاندارد یا الگوی خاص و واحدی برای تقسیم بندی آنها وجود ندارد ،بنابراین عملی کردن این ایده مشکل بنظر میرسد.

بعلاوه ، یکی دیگر از موانع موجود در راه عملی کردن این نظر در خود واژه "نژاد" نهفته است .نژاد عبارتست از ساختاری که با در نظر گرفتن ویژگی های بیولوژیکی خاص از جمله رنگ پوست، مو و شکل چهره در یک جامعه تعریف میشود. بعضی از جامعه شناسان معتقدند که هیچ نژاد شاخصی وجود ندارد زیرا نژاد یک ویژگی ژنتیکی است و نباید آنرا به جامعه تحمیل کرد.

موضوع دیگر قابل بحث اینست که نباید مفهوم دو اصطلاح "نژاد" و "قومیت" را با هم اشتباه گرفت. نژاد همانطورکه گفته شد عبارتست است صفات ژنتیکی-وراثتی، درحالیکه قومیت یک میراث فرهنگی است که دربرگیرنده آداب و رسوم، زبان و اصولی است که یاد گرفته شده و از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.

بسیاری از کشورهای جهان با درنظر گرفتن اطلاعات مربوط به نژاد، قومیت،ترکیب یا تجزیه آنها، وجود تنوع در جامعه خود را تعریف می کنند. بعنوان مثال در ایالات متحده آمریکا، نژاد بر پایه تشابهات افراد با یکدیگر تقسیم بندی میشود نه اطلاعات بیولوژیکی و انسان شناختی. آمریکایی ها خود را با عناوینی مثل سفید پوست، سیاه پوست، آفریقایی- آمریکایی، سرخپوستان آمریکا، آسیایی ها، بومی جزیره هاوایی یا سایر جزایر اقیانوس آرام معرفی میکنند.

در عین حال کشورهای دیگر نیز معیار های متفاوتی برای گروه های قومی خود داشته و از اصطلاحاتی مانند آلمانی، انگلیسی، هند شرقی و غیره استفاده میکنند.

 

تاریخچه پراکندگی جمعیت  جهان(از 5000 سال قبل از میلاد تا سال 2019)

تا پیش از اختراع کشاورزی جمعیت کل جهان کمتر از 15 میلیون نفر تخمین زده میشود. جمعیت فعلی جهان در سال  2019حدود 7 میلیارد نفر یعنی تقریبا شش درصد از حدود 110 میلیارد نفری است که تاکنون در روی کره زمین زندگی کرده اند.

با روی آوردن مردم به کشاورزی، کوچ نشینی جای خود را به اسکان و یک جا نشینی داده و بتدریج رشد جمعیت آغاز شد، تا جایی که در نخستین سال میلادی جمعیت جهان به حدود 300 میلیون نفر رسید، جالب است بدانید که امپراتوری بزرگ روم در اوج قدرت و اقتدار خود تنها 50 میلیون نفر جمعیت داشت، یعنی تقریبا برابر با جمعیت فعلی کشور انگلستان.

در اوایل قرن نوزدهم جمعیت جهان از مرز یک میلیارد نفر گذشت. وقوع انقلاب صنعتی و بالارفتن استاندارد های زندگی باعث شد تا در دهه 1920 جمعیت جهان به دو میلیارد نفر هم برسد.

بیشترین آهنگ رشد جمعیت در قرن بیستم اتفاق افتاد به نحوی که در طول این قرن بنا به دلایل گوناگون از جمله تغذیه،بهبود بهداشت و مراقبت های پزشکی بویژه واکسیناسیون اجباری در مقابل بعضی از بیماریها، جمعیت جهان سه برابر افزایش یافت. با اینحال در خصوص میزان افزایش یا کاهش جمعیت در اینده بویژه نرخ این پروسه، در میان صاحب نظران اختلاف عقیده وجود دارد.

سازمان ملل نیز پیوسته در پیش بینی های خود تجدید نظر می کند ، زیرا معتقد است که همگام با افزایش ثروت در جهان به همان میزان از تعداد جمعیت نیز کاسته میشود به همین دلیل در سال 2050 جمعیت جهان احتمالا به 9 میلیارد نفر خواهد رسید.

در مقابل کسانی دیگر نیز هستند که میگویند فقر، نابرابری اجتماعی و گسترش شهر نشینی از عواملی هستند که افزایش جمعیت بویژه در برخی از کشورهای افریقایی و اسیایی را در پی خواهد داشت.

از سوی دیگر گروهی از دانشمندان اعتقاد دارند که جمعیت جهان در آینده کاهش خواهد یافت. آنها میگویند که بالارفتن استانداردهای زندگی باعث شده که رشد جمعیت در برخی از کشورهای اروپای غربی بسرعت سیر نزولی بخود بگیرد.

در مقابل گروه دیگر نیز به ناپایداری جمعیت جهان معتقد بوده و پیش بینی میکنند که در آینده انسان ها قادر نخواهند بود به اندازه کافی غذا تولید کرده و پایداری اقتصادی خود را حفظ کنند.

هر چند هر روز بر تعداد جمعیت جهان افزوده میشود، اما نرخ رشد جمعیت از قرن گذشته تاکنون با کاهش مواجه بوده است. در سال 1970 نرخ رشد جمعیت جهان به حدود دو درصد در سال رسید. این روند تا سال 1980 که مسیر رشد جمعیت تغییر کرد ،همچنان ادامه داشت. در طول دهه 1980نرخ رشد جمعیت تا حدودی شکل رکود بخود گرفت. اما در دهه 1990این نرخ تا کمتر از 1.5درصد کاهش یافته و در طول دهه 2000 نیز این کاهش ادامه پیدا کرد. نرخ سالانه رشد جمعیت جهان در سال 2019 حدود 1.1 درصد می باشد . پیش بینی میشود در طول چند دهه آینده جمعیت کمتر و کمتر شده و این روند در سالهای آتی نیز به همین منوال ادامه داشته باشد.

 

با مراجعه به لینک زیر لحظه به لحظه از جمعیت جهان و کشورهای مختلف مطلع بشوید 

2019 World Population by Country

نظر خود را ارسال نمایید